Tijdens de topontmoeting van de NAVO in het Roemeense Boekarest is besloten dat in de loop van 2009 Kroatië en Albanië vermoedelijk lid kunnen worden van de NAVO. Er zal toetredingsoverleg worden gevoerd.
De toetreding van Macedonië wordt nog steeds tegengehouden door Griekenland. Griekenland wil de toetreding van het buurland tegenhouden vanwege een geschil over de naam van de voormalige Joegoslavische republiek.
Athene denkt dat Macedonië in de toekomst aanspraak kan gaan maken op de landstreek Macedonië in het noorden van Griekenland.
De vroegere Sovjetrepublieken Oekraïne en Georgië komen voorlopig nog niet bij de NAVO ondanks deze wens van de VS. Duitsland en Frankrijk verzetten zich tegen de toetreding van deze landen.
Er wordt bijvoorbeeld gevreesd dat de NAVO betrokken raakt bij het conflict tussen Rusland en Georgië over Abchazië.
De Duitse bondskanselier Merkel vindt bijvoorbeeld ook dat beide voormalige Sovjetrepublieken nog niet klaar zijn voor een het lidmaatschap van de verdragsorganisatie. Ze wil bovendien de band met Moskou, dat fel gekant is tegen een toetreding, niet onder druk zetten.
Macedonië, Kroatië, Albanië, Oekraïne en Georgië nemen al wel deel aan de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO in Afghanistan, hoewel er uit de laatste twee landen nog maar een paar deelnemers zijn in Afghanistan.
Frankrijk en de Verenigde Staten hebben woensdag extra militairen beloofd voor de troepenmacht ISAF in Afghanistan.
President Bush eist ondertussen niet langer dat Duitsland zijn militairen ook inzet in het gevaarlijke zuiden van Afghanistan. De afgelopen tijd is er zware druk op Duitsland uitgevoerd om daar mee te komen vechten.