woensdag 2 april 2008

Ban Ki-moon voert gesprekken over ellende in de wereld in Roemenië

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft in Boekarest overleg gevoerd met de leiders van de North Atlantic Treaty Organization (NATO) en Roemenië. Met De Hoop Scheffer sprak hij onder meer over het door strijd verscheurde Afghanistan.

Ze spraken er in de Roemeense hoofdstad over of er donderdag aanvullende troepen worden toegezegd op de topontmoeting waar ook de Afghaanse president Hamid Karzai en de speciale VN-gezant voor Afghanistan Kai Eide en andere belangrijke figuren aanwezig zullen zijn.

De NAVO vraagt al anderhalf jaar om meer militairen voor Afghanistan waar een bloedige opstand aan de gang is van de Taliban tegen de regering van Karzai en de aanwezigheid van buitenlandse soldaten in het land.

Volgens een verklaring van de VN spraken Ban Ki-moon en De Hoop Scheffer eveneens over de situatie in Kosovo en de samenwerking tussen de VN en de NAVO.

Afghanistan en Kosovo stonden, evenals de uitbreiding van de VN-missie in Irak, ook op de agenda tijdens een ontmoeting die de VN-chef had met de Roemeense minister-president Calin Popescu Tariceanu.

Daarnaast werd er gesproken om iets aan de wereldwijde armoede te doen in het kader van het programma Millennium Development Goals (MDGs) van de VN.

Tijdens een gesprek met de pers na de ontmoetingen zei Ban dat hij de bijdrage van Roemenië aan de vredesoperaties van de VN in Kosovo en de Democratische Republiek Congo erg waardeerde.

Hij bedankte het Balkanland eveneens voor de vrijwillige ondersteuning aan 15 agentschappen, fondsen en programma’s van de Verenigde Naties.