donderdag 3 april 2008

NAVO krijgt meer soldaten en komt met strategie voor ISAF-missie

De NAVO heeft op de top in Boekarest toezeggingen gekregen voor meer militairen voor de ISAF-missie in Afghanistan. Daarnaast is de verdragsorganisatie met een strategisch plan van aanpak op de proppen gekomen voor het Aziatische land.

De ISAF ontmoette donderdag de Afghaanse president Hamid Karzai, de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, president Barroso van de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Solana.

Verder waren er ontmoetingen met directielid Okonjo-Iweala van de Wereldbank en de Japanse onderminister van Buitenlandse Zaken Sasae.

De landen die troepen aan de ISAF bijdragen kwamen een Overkoepelend Politiek-Militair Strategisch Plan voor Afghanistan overeen en een Openbare Verklaring waarin de Strategische Visie van de ISAF uiteen wordt gezet.

Aan een strategische visie onbrak het de NAVO voorheen nogal, zo verklaarde vorig jaar de voormalige ISAF-bevelhebber generaal Davis Richards.

De Verklaring is gebaseerd op vier hoofdprincipes.

Dit zijn een verbintenis op de lange termijn, ondersteuning voor een beter bestuur en verantwoordelijkheidsbesef voor de leiding van Afghanistan, een breed gedragen benadering door de internationale gemeenschap waarbij militaire en civiele krachten worden gebundeld.

Het vierde punt betreft een toename van de verbondenheid en samenwerking met de buurlanden van Afghanistan, in het bijzonder met Pakistan.

President Karzai herhaalde de Afghaanse doelstelling om in toenemende mate een leidende rol te vervullen in het zorgen voor veiligheid in het land en kondigde aan dat het Afghaanse leger de verantwoordelijkheid over Kabul in augustus 2008 over wil nemen.

De staatshoofden en regeringsfunctionarissen bevestigden hun langdurige betrokkenheid bij Afghanistan.

Ze verwelkomden de benoeming van de speciale gezant voor Afghanistan van de VN, Kai Eide uit Noorwegen.

Militaire toezeggingen
Frankrijk heeft verklaard dat het meer soldaten zal sturen naar het oosten van Afghanistan. Macedonië is eerder uit Boekarest vertrokken omdat het nog geen lid mag worden van de NAVO. Kroatië en Albanië mogen dat wel en Bush wil in de aanval blijven.

Frankrijk heeft toegezegd extra troepen te sturen naar Afghanistan. Het gaat om ongeveer 700 militairen die worden gestationeerd in het ruwe oosten van het land.

Momenteel heeft Frankrijk ongeveer 1500 soldaten gelegerd in Afghanistan die voornamelijk actief zijn rondom het betrekkelijk rustige Kabul en met jachtvliegtuigen in Kandahar.

Parijs is eveneens bereid om weer toe te treden tot de militaire commandostructuur van het bondgenootschap. In 1966 stapte het land daar uit omdat de toenmalige president Charles de Gaulle van mening was dat de rol van de VS binnen het bondgenootschap te overheersend was.

Door de extra soldaten voor het oosten zouden Amerikaanse soldaten die daar zijn gelegerd overgeplaatst kunnen worden naar het zuiden.

Daar eist Canada dat er 1.000 extra soldaten moeten komen om de verlenging van het Canadese mandaat tot 2011 te bekrachtigen.

Roemenië heeft eveneens extra soldaten voor Afghanistan toegezegd. Noorwegen en Polen hadden dat al eerder gedaan.

Nieuwe landen
Macedonië is eerder van de NAVO-top in Boekarest vertrokken omdat Griekenland de toetreding van het land tot het pact blijft boycotten.

Griekenland wil dat Macedonië haar naam verandert omdat het dezelfde naam is als de noordelijke provincie in Griekenland waar de veroveraar Alexander de Grote werd geboren.

Kroatië en Albanië mogen spoedig toetreden tot het NAVO-pact. Oekraïne en Georgië zullen net als Macedonië nog een poosje moeten wachten, want Duitsland en Frankrijk zien niks in het lidmaatschap van deze twee Oost-Europese landen.

De Verenigde Staten willen juist deze twee voormalige Sovjetrepublieken erg graag inlijven binnen de NAVO.

Rusland ziet een eventueel lidmaatschap van Oekraïne als een provocatie, en heeft zelfs gedreigd raketten op dat land te gaan richten.

Wel hebben de NAVO-landen toegezegd de banden met ze aan te halen, en in december zullen de NAVO-leiders zich opnieuw buigen over eventuele toetredingsgesprekken.

Raketschild

Met Tsjechië zou Amerika een deal hebben gesloten over de plaatsing van het omstreden Amerikaanse raketschild. Met Polen wordt daarover nog van gedachten gewisseld.

De Russische president Putin is fel gekant tegen de komst van dit schild en voelt zich daardoor bedreigd. Aanstaand weekeind zullen Bush en Putin nog samen gaan praten. Vrijdag is Putin van de partij in Boekarest.

Bush heeft alvast beweerd dat het raketschild niet als “anti-Russisch” moet worden gezien, maar dat het te maken heeft met een intercontinentaal raketafweersysteem. Hij wil de Russen ervan overtuigen dat het systeem niet op hen is gericht.

Het schild moet volgens de VS bescherming bieden tegen eventuele aanvallen van zogenoemde schurkenstaten als Iran en Noord-Korea.

Bush wil graag dat de NAVO-leden meer soldaten sturen naar Afghanistan. Hij citeerde onder meer de laatste bedreigingen van Osama bin Laden aan het adres van Europa.

Hij zei dat als de alliantie niet in de aanval blijft in Afghanistan, de Taliban en Al-Qaida dit zullen aangrijpen om meer aanvallen op het westen uit te voeren zoals die van 11 september 2001.