vrijdag 4 april 2008

VS willen zelf nog meer soldaten voor Afghanistan gaan leveren

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft vrijdag gezegd dat zijn land van plan is om volgend jaar veel meer militairen naar Afghanistan te sturen. Het is nog niet duidelijk hoeveel dat er zullen zijn. Ook andere landen hebben extra troepen toegezegd.

De Verenigde Staten zijn op dit ogenblik met ongeveer 31.000 manschappen vertegenwoordigd in het al tientallen jaren door oorlog en burgeroorlog verscheurde Aziatische land. (In Irak zitten ze met ongeveer 160.000 soldaten).

19.000 Amerikanen doen mee aan de ISAF-veiligheidsmacht die door de NAVO wordt geleid. De anderen staan onder commando van de Operation Enduring Freedom, waarmee de oorlog in oktober 2001 begon in het land als tegenmaatregel voor de aanslagen van 11 september.

De Amerikaanse ISAF-commandant in Kabul, Dan McNeill, vraagt in totaal om drie extra brigades. Daarmee zouden 10.000 tot 15.000 militairen worden bedoeld.

Deze lente ontplooit Amerika al 3.200 nieuwe soldaten in het zuiden, waar de opstand van de Taliban het hevigst is. De VS kwamen tot dit initiatief omdat andere landen niet bereid zijn om substantieel meer soldaten naar het zuiden van Afghanistan te sturen.

Verschillende commandanten en hoge officieren buiten dienst geven echter aan dat er in Afghanistan wel 10.000 soldaten meer nodig zijn. Anderen hebben het zelfs over een verdubbeling van de huidige ISAF-troepenmacht.

Georgie heeft vorig jaar al 400 soldaten toegezegd, dat worden er nu 500. Frankrijk wil 700 manschappen naar het oosten sturen, dan gaan er Amerikanen naar het zuiden om Canada te helpen.

Polen zei vorig jaar al 400 extra soldaten toe en acht helikopters. Noorwegen zei eerder 250 soldaten meer toe en Italië, Roemenië en Griekenland zegen dat ze extra trainingseenheden zullen sturen.

Tsjechië stuurt 120 commando’s om Operation Enduring Freedom te ondersteunen. België had al beloofd om in de tweede helft van dit jaar 4 F-16’s in Kandahar te stationeren.

Rusland staat de ISAF toe om materieel over haar grondgebied te transporteren, mits het maar niet om wapens zou gaan.

Al met al zijn dit geen aanwijzingen dat het in Afghanistan veiliger aan het worden is wanneer er zoveel extra soldaten noodzakelijk zijn.

Een sleutelwoord op de top was “Afghanisering” van het land. Hiermee wordt de geleidelijke overdracht van veiligheidstaken aan Afghaanse militairen en politieagenten bedoeld.

NAVO-secretaris-generaal Jaap De Hoop Scheffer zei vorig jaar dat hij de ISAF-veiligheidsmacht nog met 10 procent wilde zien groeien. Toen bestond de ISAF uit ongeveer 41.000 soldaten. Het worden er in totaal dus wat meer.